Ir. H. (Rik) Douwes is in 2003 gestart met het geven van adviezen en het participeren in ondernemingen op het gebied van het inrichten van Shared Service Centra, Business Process Outsourcing en STP Ketenintegratie binnen de financiële dienstverlening.

Vanaf 2018 heeft Rik de Banking en Credit Management tak van Link Group in Nederland vorm gegeven en geleid als Country Management Director. Vanaf 2023 is hij nog betrokken als Non Executive Director en adviseur.

Van 2012 tot 2018 was Rik Douwes Managing Director van Inadmin N.V. bij APG groep. Hij is verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuwe internationale pensioenuitvoeringsorganisatie (Third Party Administration) voor moderne Defined Contribution pensioenen.

Van 2009 tot 2012 was hij Managing Director van COR&FJA Benelux. COR&FJA AG (Stuttgart) is een toonaangevende leverancier van standaard software voor de financiële dienstverleningsindustrie in Europa. Hij combineerde deze activiteiten met het verder ontwikkelen van BPO oplossingen voor hypotheken, verzekeringen en pensioenen gebaseerd op bewezen technologie bij Teos b.v.

Tot eind 2006 was Rik Douwes, als partner bij Accenture, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitbouw van de outsourcingsactiviteiten. Hierbij heeft hij een strategische rol gehad bij het tot stand komen van het global BPO-Businessplan samen met SAP. Het laatste jaar was hij verantwoordelijk voor Accenture Insurance Services in Nederland.

Rik Douwes is tevens de oprichter van STATER N.V., International Mortgage Services – een succesvolle Business Process Outsourcing organisatie voor hypotheken in Nederland, Belgie en Duitsland – en was CEO van STATER sinds de start in 1997 tot medio 2003. Daarvoor was hij ruim 5 jaar lang Managing Director van Bouwfonds Hypotheken bv. Hij begon zijn carriere in 1985 als consultant bij Arthur Andersen

Als Managing Director van Bouwfonds Hypotheken was Rik Douwes van grote betekenis voor de ontwikkeling en standaardisering van de Nederlandse elektronische hypothekendata infrastructuur, die bekend staat onder de naam HDN (Hypotheken Data Netwerk). Dit netwerk was een van de eerste Straight Through Processing initiatieven in de hypotheekmarkt.

Daarnaast zorgde hij ervoor dat het servicing platform van Bouwfonds Hypotheken zich ontwikkelde van een intern administratief systeem tot een winstgevend servicing systeem t.b.v. BPO.